OKULÖNCESİ DÖNEMDE UYUM SÜRECİ

OKULA  UYUM SÜRECİ

Değerli velilerimiz, çocukların hayatında okula başlama süreci önemli bir dönemdir. Bu dönemi sizin ve çocuğunuzun rahat ve keyifli geçirmesine yarayacak bilgileri sizlerle paylaşmak istedik…

Sağlıklı, huzurlu, verimli ve güzelliklerle dolu bir yıl olması dileğiyle...

Okul öncesi eğitim 3-6 yaş arasındaki çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal olarak gelişmelerine yardımcı olan, çocuğun öğrenmesinin en yoğun olduğu, zihinsel becerilerinin ve temel alışkanlıklarının en hızlı geliştiği dönemdir

Anaokuluna başlama, uyum sağlama sürecinde çocuklar arasında bireysel farklılıkların olabileceği bilinmelidir. Bazı çocuklar çok çabuk adapte olup, oryantasyon sürecini rahat ve sağlıklı bir şekilde  tamamlarken, bazı çocuklarda ise bu süreç daha zorlayıcı olabilmektedir. Bu nedenle çocuğun ilk günden ağlayarak okula gitmek istememesi, anne  ya da babayı yanında istemesinin normal karşılanacak bir durum olduğu ve zamana ihtiyaç duyduğu bilinmelidir.

Çocuğun okul hayatına ilk adım attığı bu dönemde kendini güvende hissettiği aile ortamından başka bir ortama adım atmak, ev ortamının sağladığı özgürlüğün sınırlanması, grup olarak hareket etmek ve okul ortamında uyulması gereken kuralların olması gibi nedenlerle bazı çocuklar için okul ortamı kaygı verici ve ürkütücü olabilir.

ÇOCUĞUN ANAOKULUNA  UYUMU      KONUSUNDA   AİLELERE ÖNERİLER

• Öncelikle çocuğunuzla birlikte okulu sevdirecek etkinlikler(kitap okuma
  • ,resim çizme vb.) yapmanız okula uyum sürecini kolaylaştıracaktır.

• Çocuğunuza okula uyum sağlaması için zaman tanıyın.

• Anne-babanın kaygısının çocuğa geçeceği unutmayın ,  mümkün olduğunca sakin, sabırlı ve çocuğa güven verici bir tutum sergilemeye çalışın.

• Çocuğunuzu okulda sizden ayrı kalacağı konusunda önceden bilgilendirin. Yalan söylemeyin.

• Onu rahatlatın. Okulun korkulacak bir yer olmadığı, yeni arkadaşlar edinebileceği ve onun hoşuna gidecek oyunlar oynanan, eğlenceli bir yer olduğunu anlatın.

• Okulda ihtiyaç duyduğu her an öğretmeninden yardım isteyebileceğini vurgulayın.

• Çocuğun okulda kalmaya yönelik olumlu davranışlarını fark edin ve destekleyin.

• Çocuğun okula gitmek istememesi durumunda, tutarlı, kararlı ve net bir şekilde mutlaka okula gitmesi gerektiğini, okulun amacını anlatın.

• Duygularını anlamaya çalışın.’’Şu an endişe duyuyorsun, kaygılısın, seni anlıyorum ama geçecek’’diyerek destek olun.

• Başka çocuklarla mukayese etmeyin.  Yargılamayın, suçlamayın, ceza vermeyin. Onu korkutacak söylemlerden uzak durun.

• Çocuğun ayrılmakta daha az zorlandığı yetişkin tarafından okula getirilmesini sağlayın.

• Çocuğunuzu okula zamanında götürün. Vedalaşma sürelerini çok kısa ve çok uzun tutmaya dikkat edin.

• Kendini güvende hissetmesi adına sadece belli bir zaman dilimi içinde okulda kalacağı ve okula gidiş geliş saatleri hakkında bilgi verin. Okuldan zamanında almaya çalışın.

• Okul yönetimi ve öğretmeni ile sürekli iş birliği sağlayın ve ortak tutum sergileyin.

• Çocuğunuzla okuldan eve gelince sohbet edin. Bugün okulda seni neler mutlu etti? Ne iyi hissettirdi? gibi sorularla duygularını ifade etmesini destekleyin.

• Onu yüreklendirin, cesaret verin. Sevgi ve şefkatinizi bolca gösterin.

Psikolojik Danışman

Esin ALKAN